יום רביעי, 21 באוגוסט 2013

השוק המקומי סובל מוויסות במחירי האג"ח

להלן קישור לכתבה המקורית



השוק המקומי סובל מוויסות במחירי האג"ח

החשש הגדול של מרבית השחקנים המקצועיים בשוק האג"ח החל לרקום עור וגידים בחודשים האחרונים. אני כמובן מתכוון לבועה שהתנפחה לה בשנים האחרונות במחירי אגרות החוב הממשלתיות במרבית שווקי האג"ח בעולם. המשקיעים חשו היטב על בשרם עד כמה כואבת עלולה להיות נקודת ההיפוך במגמה ארוכת שנים . מתחילת מאי השנה ועד היום ירדו מחירי האג"ח הממשלתיות ל עשר שנים בארה"ב  ב 10% . המדובר בהפסדים עצומים עבור המשקיעים , באותה תקופה השחר המקומי שלנו לעשר שנים ירד בשני אחוזים בלבד. כתוצאה מכך פער התשואה בין השחר לעשר שנים לאג"ח הממשלתי האמריקאי לעשר השנים ירד משני אחוזים בממוצע לאחוז אחד בלבד כיום . המדובר על שפל בפערי תשואות האג"ח הממשלתיות של שתי המדינות.

ההסבר שניתן לתופעה הזו על ידי חלק "מהמומחים" הוא - ששוק האג"ח המקומי אטרקטיבי עבור המשקיעים הזרים עכב התשואה הגבוהה ממנה נהנים המשקיעים באג"ח הממשלתי המקומי וכהוכחה לצדקת טענתם הם ציינו את חוזקת השקל בשנים האחרונות ביחס למרבית המטבעות בעולם, חוזקה אשר לטענתם נובעת מכניסה מאסיבית של מט"ח לארץ המחפש את התשואות גבוהות שיש באג"ח המקומי . ובכן המעורבות של המשקיעים הזרים במסחר באג"ח הממשלתי בשנה האחרונה פחתה מאוד וכיום הם מהווים חלק שאינו מהותי במיוחד מהמסחר. השחקנים העיקריים  בשוק האג"ח הממשלתי הם הגופים המוסדיים המקומיים הנהנים מכניסה עקבית של כספים לקרנות הפנסיה ולקופות הגמל , זרימה זו מאפשרת למוסדיים לשלוט בתנודות בשוק האג"ח המקומי ולווסת אותו בפועל. לגבי המשקיעים הזרים אלו כפי שמשתמע מהכותרת של הטור פשוט מצאו גן עדן בדמות שוק מט"ח מקומי שנשלט על ידם ומאפשר גם להם לווסת את מחירי המט"ח על פי הצרכים שלהם. כלומר כול שוק והמווסת התורן שלו, כשלא בהכרח מדובר באותו גורם מווסת.

על מנת להמחיש את כוונתי ברצוני לצרף טבלה שתמחיש את נושא מחירי האג"ח בשוק המקומי.

מדינה
דירוג חוב
תשואת אג"ח ממשלתי 
ל 10 שנים
אינפלציה שנתית
חזויה
תשואה ריאלית
בריטניה
AAA
2.72%
2.80%
-0.08%
ארה"ב
AA+
2.86%
2.00%
0.84%
אוסטרליה
AAA
4.03%
2.20%
1.79%
ישראל
A+
3.92%
2%
1.88%
דרום קוריאה
A+
3.75%
1.50%
2.22%
שבדיה
AAA
2.42%
0.10%
2.32%
פולין
A-
4.45%
1.50%
2.91%
צ'ילה
AA-
5.30%
2.20%
3.03%
סלובניה
A-
6.52%
2%
4.43%
ברזיל
BBB
11.80%
6.30%
5.17%

הסבר   

הטבלה כוללת מספר מדינות אשר הינן פופולאריות בקרב המשקיעים או מדינות נוספות כמו סלובניה, פולין, צ'ילה אשר דירוג המדינות ( דירוג על ידי חברת s&p ) הינו דומה או קרוב לדירוג של ישראל. בטבלה מופיע הדירוג של המדינה, תשואת אג"ח ל 10 שנים והאינפלציה הצפויה ב 2013 כך שניתן יהיה לקבל את הנתון החשוב לדעתי שהינו התשואה הריאלית הצפויה ( התשואה נגזרת מחלוקת התשואה הנומינאלית באינפלציה הצפויה).

מסקנות 

תשואת השחר לעשר שנים כיום הינה תשואה ממוצעת היא גבוהה נומינאלית ב 1% מהתשואה שניתן לקבל מהשקעה באג"ח ממשלתיות של ארה"ב או בריטניה , מנגד אג"ח של ממשלת אוסטרליה מניבה תשואה גבוהה יותר למרות שהדירוג של אוסטרליה גבוה יותר מהדירוג של ישראל . כלומר התשואה של שחר לעשר שנים בארץ בהחלט אינה גבוהה באופן מיוחד ביחס לעולם. 

אם נבחן  את התשואה הריאלית שמניבים השחרים לעשר שנים נגלה כי אג"ח של מדינות כמו שבדיה, צ'ילה , דרום קוריאה פולין , סלובניה או ברזיל עדיפות על פני האג"ח המקומי.

סיכום

טבלה שצרפתי מוכיחה כי אין בסיס כלכלי לטענה בדבר התשואות הגבוהות על האג"ח הממשלתי של ישראל אשר מושכת משקיעים זרים לכן. לכן גם השימוש בטענה זו על מנת להסביר את העוצמה  שהאג"ח בארץ מגלות לאור  המגמה העולמית בחודשים האחרונים כמובן שאינו נכון. אדרבא מבחינת תשואות ריאליות השחרים מציעים תשואות ריאליות ממוצעות עד נמוכות ביחס לאלטרנטיבות בעולם ולכן המסקנה שלי הינה פשוטה-
העוצמה היחסית של אגרות החוב המקומיות נובעות ממיעוט שחקנים בשוק ושליטה כמעט מוחלטת של המוסדיים במחירי אג"ח אלו. וכולנו יודעים כיצד בסופו של דבר מסתיים ויסות שאינו כלכלי.

לכן המסקנה שלי ברורה – אנא היזהרו מהאג"ח הממשלתיות המקומיות.