יום שישי, 20 באוקטובר 2017

ענקיות טכנולוגיה בסין מוכרות אג"ח מסוכנות כמו ב־2008

להלן קישור לכתבה המקורית


קמעונאיות מקוונות כמו JD.com ועליבאבא מציעות ללקוחות אשראי מהיר למימון הקניות. כדי לגייס כסף הן מנפיקות אג"ח שמגובות באותן הלוואות, בלי למסור למשקיעים מספיק מידע על כושר הפרעון של הלווים

בלומברג22:1217.10.17

ענקיות הטכנולוגיה הסיניות מצאו אפיק הכנסה חדש — מתן אשראי צרכני והנפקת אג"ח שמגובות בהלוואות הללו. חברות כמו עליבאבא ו־JD.com ממנפות את בולמוס הצרכנות של הסינים הצעירים לא רק כדי למכור סמארטפונים וגאדג'טים למיניהם. הן גם מעניקות להם הלוואות למימון הקניות, ומוכרות את החובות למשקיעים בצורת אג"ח.

לפי הערכת חברת מחקר השווקים הסינית IResearch, היקף האשראי הצרכני בסין צפוי להגיע ל־41 טריליון יואן ב־2019, זאת בהשוואה ל־19 טריליון יואן ב־2015. היקף האשראי הצרכני ביחס לתמ"ג בסין צמח מ־10.8% ב־2006 ל־44.4% ב־2016.


בני דור המילניום, ילידי 1980 – 1999, הם היעד העיקרי להלוואות הצרכניות. כך למשל, מיוקי וואנג, סטודנטית משנגחאי, הצליחה לקבל הלוואה של 10,000 יואן לטיסה ללונדון בתוך שניות. אנט פייננשל, חברת פיננסים שבבעלות מנכ"ל ומייסד עליבאבא ג'ק מא, קבעה לה ריבית שנתית של 14.4% באמצעות אפליקציית ההלוואות שהיא מפעילה — ג'יאביי. שמה של האפליקציה ניתן גם לאחת מסדרות האג"ח מגובות נכסים שמוכרת אנט פייננשל. היקף האג"ח מסוג זה שמוכרת החברה נאמד ב־149 מיליארד יואן מתחילת השנה. לשם השוואה, בכל 2016 הנפיקה אנט פייננשל אג"ח מגובות נכסים בהיקף של פחות מ־60 מיליארד יואן. הקמעונאית המקוונת JD.com מכרה אג"ח מגובות נכסים בהיקף 9.5 מיליארד יואן מתחילת השנה בשעה שבאידו, מפעילת מנוע החיפוש הגדול בסין, הנפיקה אג"ח כאלו ב־1.3 מיליארד יואן.

"יש שאלות רבות שעולות בעקבות הצמיחה המהירה בשוק האג"ח מגובות נכסים בסין, אמר לבלומברג ג'רום צ'נג, סגן נשיא בכיר במודי'ס הונג קונג. "מה הקריטריון לפיו הגופים המלווים מחליטים אם להעניק את ההלוואות? אין הן אוספות את המידע על הלווים?", הוא הסביר. חברות פיננסים מוכרות אג"ח מגובות נכסים כדי לפזר את הסיכון בין משקיעים. בנוסף הן משמשות חברות לגייס כספים ממשקיעים מוסדיים.

אחרי המשבר הפיננסי של 2008 משכו אג"ח מסוג זה תשומת לב רבה, שכן הן היו הצינור דרכו התגלגל המשבר בשוק הדיור האמריקאי אל תוך המערכת הפיננסית. עם זאת, מאז 2012 החלה סין לאשר מחדש מכירת אג"ח מגובות נכסים.

יאן הונג, פרופסור ב"מכון לפיננסים מתקדמים" בשגנחאי, סבור שהמידע שחושפות כיום החברות המנפיקות אג"ח מגובות נכסים אינו מספק. "הרגולטורים צריכים להגביה את הרף בכל הנוגע לדרישות חשיפת המידע. יכול להיות שבלתי אפשרי למסור את הפרטים של כל אחת מההלוואות שכלולות באג"ח, אבל המנפיקות והחתמים חייבים לפחות לפרסם נתונים בסיסיים על צבר ההלוואות".