האתר מיועד לשימוש אישי של כותבו ולא לשמש כייעוץ או המלצה או כל דבר דומה לאף אחד. כל המפיק לקחים מתכני אתר זה עושה זאת על אחריותו הבלעדית !!!
יום שבת, 29 באפריל 2017
יום שלישי, 18 באפריל 2017
"זה הזמן להוריד הילוך, להפחית סיכון ולשבת על יותר מזומן"
להלן קישור לכתבה המקורית
קובי נבון, יו"ר בית ההשקעות אלומות: "להעביר חלק מהכסף לניהול מקצועני אקטיבי ומהיר תגובה, למשל בקרנות הגמישות" ■ "הבורסה של ת"א זה גוף חולה שצריך לקבל בדחיפות שני עירויים – הפחתת הרגולציה והורדת שיעור המס על רווחי הון"
לאחר הראלי שנרשם בחודשים האחרונים בשוקי המניות בעולם, שהחל עם בחירתו של דונלד טראמפ לנשיא, ועל רקע חוסר היציבות הגיאו-פוליטית והכלכלית שמאפיינת את העולם בתקופה האחרונה ומגבירה את חששות המשקיעים מפני הבאות, אומר בראיון ל"גלובס" קובי נבון, יו"ר בית ההשקעות אלומות ואחד מוותיקי שוק ההון כי "זה הזמן להוריד הילוך, להפחית סיכון ולשבת על חלק מהרווחים הממומשים במזומן, וגם להעביר חלק מהכסף לניהול מקצועני אקטיבי ומהיר תגובה, למשל בקרנות הגמישות".
מה אתה אומר למי ששואל אותך במה כדאי להשקיע עכשיו בישראל?
"בתקופה האחרונה פונים אלי הרבה מאוד אנשים מכל שדרות העם ושואלים - במה כדאי להם השקיע היום, מאחר והאלטרנטיבות שלהם הולכות ומצטמצמות. נראה שהציבור עוד לא הפנים זה שבתקופה הקרובה סביר להניח שהכסף שלו לא יעשה ביצועים כל כך טובים כבעבר ושהיחס שלו לכסף צריך להשתנות. אנשים שהיו רגילים לתשואות יפות, אפילו באפיקים סולידיים, עדיין מצפים שהתיק שלהם ירשום תשואה שנתית של 5%-6% כפי שהתרגלו בעבר, אבל כיום אלו תשואות שפשוט לא קיימות והדיסקט של האנשים צריך להשתנות".
"אם בוחנים את אלטרנטיבות ההשקעה בארץ רואים הן בנדל"ן והן בשוק ההון שאין כרגע פוטנציאל לתשואות גבוהות כבעבר. למשל על השקעה בנדל"ן בישראל שעד לפני מספר שנים הייתה מאוד כדאית, כיום בכלל לא בטוח שיהיה בה רווח הון, כאשר השר כחלון רואה במשקיעי הנדל"ן כשופכי שמן על מדורת הנדל"ן ומנסה להילחם בהם על ידי העלאת מסים. המשקיעים גם נסוגים מהשוק כשהם מבינים שנכסים טובים שמושכרים במרכז הארץ לא נותנים יותר מתשואה של 2%-3% וזה עוד לפני מס והוצאות תחזוקה על הדירה. אני בתנאים האלה לא הייתי בוחר להשקיע היום בנדל"ן כאפיק השקעה מועדף".
"גם בשוק ההון הישראלי קשה יותר כרגע להשקיע, ונראה שבמרבית האפיקים הסיכון עולה על הסיכוי. אם ניקח את תיק השקעות הסולידי המקובל על מרבית החוסכים בישראל, שמתפלג בין השקעות במניות, כ-20%-30% והשקעות באג"ח, כ-70%-80%, נראה כי האטרקטיביות שלו יורדת. זה היה תיק נכון להשקעה כאשר בשוק האג"ח היה עדיין "בשר", אבל זה לא מה שקורה כרגע באפיקים הסולידיים בישראל, שנותרו כמעט בלי אפשרות לייצר רווחי הון והתשואות עליהן הן נמוכות מאוד בראיה היסטורית, כך שהתשואות הנמוכות באפיק הסולידי לעיתים אפילו לא מגלמות את הסיכון הטמון בהשקעה זו", אומר נבון.
אין אפסייד במניות?
"גם במחירי המניות, שיש מי שיגידו שעדיין נסחרות בארץ במכפילים סבירים, אני לא רואה שיכול להיות בהן אפסייד משמעותי בשנה הקרובה. אני לא רואה עוד גל עליות של 20% במדדים המובילים. גם אם נראה בשוק המניות עלייה יפה של עד 10%, בתיק ההשקעות הסולידי בארץ הנשען מקסימום 30% מנייתי נראה על עלייה זו תשואה שנתית של 3% בתיק, בזמן שבאפיק האג"חי התשואות שואפות לאפס. הדרך הנכונה יותר כרגע לפעול בשוק ההון הישראלי היא להעביר חלק מהכסף מהמכשירים הפאסיביים והסולידיים מדי, למנהלי השקעות מקצוענים שיודעים איך לחפש הזדמנויות מהירות בשוק התנודתי ללא מגבלות מיוחדות, כמו למשל בקרנות הנאמנות הגמישות, שם מנהל השקעות נהנה מגמישות רבה יותרר בפעילות, מניהול אקטיבי יותר של הנכסים וממהירות תגובה שאינה מאפיינת השקעה באפיקיםם הסולידיים בשוק תוך שהוא מנסה להוכיח את המקצוענות שלו יום יום. לרוב גם התשואות של הקרנות הגמישות בתקופה של חוסר ודאות הן טובות יותר".
אחרי כמעט 100 ימים של חסד, כיצד לדעתך תשפיע על השוק כהונתו של טראמפ?
"כל מה שאמרתי עד כה הוא עוד לפני שדיברנו על "הג'ינג'י" שיושב כיום בבית הלבן. לך תדע מה הוא יעשה. כל שיעול שלו עלול להרעיד את אמות הסיפין. אתה לא יודע איך תשפיע לחיצת היד שלו עם ראש ממשלת סין או מה הוא יגיד על פוטין. יש שם משהו שהוא מאוד מפחיד. הפוטנציאל בשוק לא יציב כרגע. להזכירך, הרי אף אחד לא האמין שטראמפ יזכה וגם מי שחשב כך הכין את עצמו לנפילה בשווקים בעקבות הזכייה. מה שקרה היה הפוך לגמרי - גם טראמפ נבחר וגם בחירתו הציתה ראלי אדיר בשוק המניות. את זה אף אחד לא צפה. ככה נראה עולם לא יציב ולכן כדאי להיזהר לשמור על גמישות בתגובה לאירועים שמשפיעים על השווקים, וזה כולל גם הגדלה של כרית הביטחון באמצעות הגדלת הרכיב המזומן בתיק, אחרי 8 שנים של עליות כמעט רצופות בשוק ההון".
"כדאי עדיין להמתין ולראות מה קורה עם כל התוכניות של טראמפ בתחום הורדת המיסים, הפחתת הרגולציה על הבנקים וחברות הפיננסים, השקעה בתשתיות – כל התוכניות האלה ואפילו אם רק חצי מהן יתגשם, יכולות בהחלט להמשיך ולתמוך בשוק שעדיין נהנה מסביבת ריבית נמוכה שעולה בקצב מתון מאוד ומחוסר באלטרנטיבות השקעה אחרות, אולם כדי שהשוק ימשיך בכיוון צפונה קודם טראמפ צריך לפרוע את השטרות. בינתיים הכישלון שספג כשלא הצליח לבטל את תכנית הבריאות, אובמה-קר, למרות שיש לו רוב בקונגרס, היא לא סימן טוב. אחרי רבעון פנטסטי בשוק המניות האמריקני, זה הזמן להתיישב עם חלק מהכסף על הגדר".
איפה אפשר לחשוב על השקעה פיננסית הולמת כרגע?
"בארה"ב עדיין יש הזדמנויות מעניינות, בעיקר בשוק האג"ח הקונצרני, שם ניתן למצוא אג"ח של חברות שמדורגות A+ , בדומה לדירוג החוב של מדינת ישראל, אשר מציעות למשקיעים בהן תשואות גבוהות יותר משמעותית ונותנות תשואות של כ-3% ויותר, זאת לעומת האג"ח השקליות שלנו שלא נותנות אפילו 1.2%. לכן אנו רואים הרבה גופים מוסדיים בישראל שמעבירים את השקעותיהם לאג"ח הקונצרניות בשוק האמריקני. זוהי השקעה עדיפה, כל עוד מגינים מפני החשיפה הדולרית, שלוקחת חלק מהתשואה. ההגנה הדולרית חשובה למשקיעים הישראלית בשל החשש מהמשך התחזקותו של השקל בשל העודף הקיים בחשבון השוטף במאזן התשלומים של ישראל, ללא הגנה מתאימה על החשיפה הדולרית, התשואה השקלית על השקעה באג"ח אמריקנית תהיה במקרה הטוב דומה תשואת אג"ח בישראל. בשוק המניות והאג"ח הקונצרני בארה"ב תמיד מעניין להסתכל על חברות שיש להן אופק יציב וטוב ותזרים מזומנים נאה. חברות כאלה נראה כעת בתחומי הפיננסים, התשתיות והשיווק האינטרנטי. יש שם לא מעט חברות שעדיין בהחלט נראות מעניינות להשקעה".
מה דעתך על מה שקורה בבורסה הישראלית שלא מצליחה להתאושש ולמשוך אליה חברות ומשקיעים כאחד?
"הבורסה הישראלית זה גוף חולה שצריך לקבל בדחיפות שני עירויים – עירוי אחד הוא הקלה ברגולציה ועירוי שני הוא הפחתת שיעור המס על רווחי הון. כל עוד לא יתקבלו שני העירויים האלו בבורסה הישראלית, לא יקרה בה שום דבר - היא תמשיך להיות לא רלבנטית, אפילו ביחס לנדל"ן, שבו המס הוא 10% בעוד שמס על רווחי הון בבורסה עומד כבר כמה שנים על 25%. היה צריך ששיעורי המס בשני האפיקים יהיו דומים. כמה שינויים קוסמטיים שכן עשו בבורסה, כמו שינוי הרכב המדדים, הם בסך הכל טובים, אבל לא זה מה שישנה את המצב".
יום ראשון, 16 באפריל 2017
למה קניתי את מניית Korea Electric Power
אני עוקב אחרי החברה כבר כמה חודשים.
הסיבה הראשונית שהובילה אותי למעקב אחרי החברה זה המלצת קניה חזקה של גוף חשוב.
הסיבה השניה שהובילה אותי למעקב שבמבט ראשון החברה נסחרת בחינם: מכפיל רווח של 4, מכפיל הון של 0.4 וחוב נמוך יחסית.
החברה נסחרה תקופה ארוכה במגמה שלילית ולא רציתי להיכנס כל עוד המגמה שלילית אולם לאחרונה יש אינדיקטורים טכניים של מגמה חיובית מה שהוביל לבחינתה מחדש.
דרום רואיה מאוד מזכירה אותנו: המדינה הוקמה בשנת 1948, לאחר כיבוש מתמשך של יפן. עד שנות ה 50 היתה מדינה חקלאית אבל אח"כ עברה להיות מדינה מתועשת עם תעשיה מתקדמת ואיכותית. יש גם מקורות שוני כמו שלטון דיקטטורי שהיה שם תקופה ארוכה, כמו היותם גדולים מאתנו בהרבה ועוד. מה שעוד דומה (וניתקל בו בהמשך) זה שהמדינה במלחמה מתמשכת עם צפון קוריאה שחלשה ממנה בהרבה ולכן גם עם תקציבי ביטחון גבוהים יחסית למדינות מערביות אחרות.
חברת Korea Electric Power (שמעכשיו אקרא לה על פי הסימבול שלה KEP) היא מקבילה לחברת החשמל הישראלית. יש לה מונופול מוחלט על ייצור החשמל המדינה (למעשה 80%) - בזמנו המדינה ניסתה לעשות רפורמה ולפתוח את השוק לתחרות אך היא ירדה מזה והחליטה החלטה אסטרטגית להישאר עם KEP כמונופול.
בדומה לחברת החשמל שלנו, הבעלים של החברה (אצלנו ב 100% שם ב 51%) זה המדינה וחלק מהשיקולים שלה לאו דוקא עסקיים אלא פופוליסטיים: בזמנו, כשמחיר הנפט היה מעל 100$ התבקש להעלות את מחיר החשמל אך הממשלה מסיבות פופוליסטיות החליטה שלא לעשות כן מה שגרם לחברה להיות בהפסדים.
לאחרונה החברה החלה להתרחב גם לחו"ל מה שיפורט בהמשך אבל עיקר פעילותה הוא מקומי.
אחד הדברים שהופתעתי, החברה כל הזמן ציינה בדו"ח של 2016 שהיא חברת החשמל הגדולה בעולם.
היה נראה לי מוזר ובחנתי זאת בהשוואה לחברות חשמל הנסחרות בארצות הברית.
המסקנה: מבחינת שווקי שוק היא במקום ה 7 בעולם אולם בפרמטרים של הכנסות, חשמל מיוצר, הון עצמי ועוד היא אכן חברת החשמל הכי גדולה (לפחות מאלה הנסחרות בארצות הברית).
כשבוחנים את הביקוש הקוריני לחשמל רואים גידול קבוע יחסית של 2% בממוצע לשנה לחשמל:
כאמור, החברה החליטה, אסטרטגית בשנים האחרונות להתפשט לחלקים אחרים בעולם מתוך שאיפה להקים חגורה אנרגטית. כרגע החלק העולמי הוא קצת יותר מ 10% בלבד מהייצור אבל נראה שתחום זה הולך וגדל וצפוי להמשיך לגדול (כי כאמור הגידול בקוריאה מוגבל):
מבחינת פריסה עולמית ניתן לראות פריסה מכובדת מאוד (מדי ?):
בגרף הבא ניתן לראות שהחברה מתמחה הן בתחנות המבוססות על פחם, הן אנרגיה גרעינית ואנרגיה מתחדשת כאשר יש כוונה ברורה להקטין עד 2029 של אנרגית הפחם והנפט (מ 32 ל 22 אחוז) ולהגדיל את האנרגיות הנקיות (מ 31% ל 45%)
אחד הדברים הבולטים בחברה זה שיפור מתמשך ביעילות של החברה:
מה ששיפר דרסטית את יחסי הרווחיות שלה:
הנ"ל מביא לשיפור משמעותי בשנים האחרונות בהכנסות וברווחיות החברה:
ולעלייה יפה הרווחיות של החברה ותזרים המזומנים שלה (הרווחיות ב 2015 היתה מעט חריגה בגלל רווח חד פעמי ממכירת חלק מהחברה במעל השווי שלו בספרים):
אם אני משכלל את כל הנ"ל ובתוספת למכפילים המאוד נדיבים שתיארתי לעיל מקבלים חברה מצויינת, במצב שיפור מתמשך במחיר חינם.
אבל יש 2 בעיות:
הבעיה (או יתרון ?) הראשונה היא הבעלות הממשלתית.
החברה היא בבעלות ממשלתית מה שאפשר להציג ב 2 צורות:
מזווית אחת אפשר לראות שלפחות בעבר, גם כשהיו עליות במחירי האנרגיה מה שחייב עליה במחיר החשמל, הממשלה פעלה שממשלה שרוצה להיטיב עם אזרחיה ולא כבעלת מניות שרוצה להיטיב עם ערך בעלי המניות. להלן שינויי מחירי החשמל בעשור האחרון:
גם לקראת 2011 שמחירי האנרגיה עלו הממשלה לא העלתה כמעט את המחיר לאזרחים ובשנה האחרונה אף הורידה אותם דרסטית.
יחד עם זאת מגזר המסחר והתעשייה הרבה פעמים מסבסד את האזרחים.
יחד עם זאת כשמסתכלים על מצבה של קוריאה ניתן לראות שאחוזי החוב שלה אמנם חצי מישראל (ושליש מארצות הברית) אבל במגמת עלייה ברורה:
במצב של חוב הולך וגדל למדינה יש אינטרס להגן על נכסיה ואולי אף להשביח אותם לקראת הנפקה עתידית ואם תחליט להשאירם אז לשמור על דיבידנד מכובד (בשנים האחרונים החברה החלה לחלק והוא עומד על 4.3% שנתי - גבוה בהרבה מהממוצע).
הדבר האחרון הוא שאי אפשר להתעלם עם המתיחות עם צפון קוריאה.
כזכור יש הרבה כורים גרעיניים בדרום קוריאה (שאני מניח שיש עליהם הגנה) אבל במקרה של מלחמה ופצצות (קל וחומר אטום) שיפלו על דרום קוריאה המצב של החברה יהיה... אלוהים ישמור.
מצד שני תרחיש כזה הוא פוטנציאל למלחמת עולם... לא יודע כמה אפשר להתחשב בו...
כשבוחנים את התמחור של החברה מול 20 חברות חשמל שנסחרות בארצות הברית הנתונים מדהימים:
החברה מדורגת מקום 7 בשווי שוק
החברה נסחרת במכפיל 4 מול חציון של כ 20 (20 נראה לי הגזמה לכיוון אחד אבל 4 הגזמה פראית לכיוון השני)
החברה נסחרת במכפיל עתידי של כ 5-5.5 מול מכפיל עתידי של 18 בחברות האמריאליות !!!
החברה נסחרת במכפיל מכירות של 0.5 מול חכפיל מכירות חציוני של 2 !!!
החברה נסחרת במכפיל הון של 0.4 מול חציון של 1.9 !!!
החברה צמחה בכ 30% ב 5 השנים האחרונות ברווח בממוצע לשנה מול חציון של 3-2.5 אחוז לשנה !!!
המכירות של החברה עלו ב 5 השנים החארונות בכ 30% לעומת 0 ברוב החברות.
החברה עם יחס של חוב להון של 0.76 מול ממוצע של 1.27 !
בכל קנה זולה משמעותית לעומת הקטגוריה !!!
הסיבה הראשונית שהובילה אותי למעקב אחרי החברה זה המלצת קניה חזקה של גוף חשוב.
הסיבה השניה שהובילה אותי למעקב שבמבט ראשון החברה נסחרת בחינם: מכפיל רווח של 4, מכפיל הון של 0.4 וחוב נמוך יחסית.
החברה נסחרה תקופה ארוכה במגמה שלילית ולא רציתי להיכנס כל עוד המגמה שלילית אולם לאחרונה יש אינדיקטורים טכניים של מגמה חיובית מה שהוביל לבחינתה מחדש.
דרום רואיה מאוד מזכירה אותנו: המדינה הוקמה בשנת 1948, לאחר כיבוש מתמשך של יפן. עד שנות ה 50 היתה מדינה חקלאית אבל אח"כ עברה להיות מדינה מתועשת עם תעשיה מתקדמת ואיכותית. יש גם מקורות שוני כמו שלטון דיקטטורי שהיה שם תקופה ארוכה, כמו היותם גדולים מאתנו בהרבה ועוד. מה שעוד דומה (וניתקל בו בהמשך) זה שהמדינה במלחמה מתמשכת עם צפון קוריאה שחלשה ממנה בהרבה ולכן גם עם תקציבי ביטחון גבוהים יחסית למדינות מערביות אחרות.
חברת Korea Electric Power (שמעכשיו אקרא לה על פי הסימבול שלה KEP) היא מקבילה לחברת החשמל הישראלית. יש לה מונופול מוחלט על ייצור החשמל המדינה (למעשה 80%) - בזמנו המדינה ניסתה לעשות רפורמה ולפתוח את השוק לתחרות אך היא ירדה מזה והחליטה החלטה אסטרטגית להישאר עם KEP כמונופול.
בדומה לחברת החשמל שלנו, הבעלים של החברה (אצלנו ב 100% שם ב 51%) זה המדינה וחלק מהשיקולים שלה לאו דוקא עסקיים אלא פופוליסטיים: בזמנו, כשמחיר הנפט היה מעל 100$ התבקש להעלות את מחיר החשמל אך הממשלה מסיבות פופוליסטיות החליטה שלא לעשות כן מה שגרם לחברה להיות בהפסדים.
לאחרונה החברה החלה להתרחב גם לחו"ל מה שיפורט בהמשך אבל עיקר פעילותה הוא מקומי.
אחד הדברים שהופתעתי, החברה כל הזמן ציינה בדו"ח של 2016 שהיא חברת החשמל הגדולה בעולם.
היה נראה לי מוזר ובחנתי זאת בהשוואה לחברות חשמל הנסחרות בארצות הברית.
המסקנה: מבחינת שווקי שוק היא במקום ה 7 בעולם אולם בפרמטרים של הכנסות, חשמל מיוצר, הון עצמי ועוד היא אכן חברת החשמל הכי גדולה (לפחות מאלה הנסחרות בארצות הברית).
החברה פרושה על פני כל דרום קוריאה:
כשבוחנים את הביקוש הקוריני לחשמל רואים גידול קבוע יחסית של 2% בממוצע לשנה לחשמל:
כאמור, החברה החליטה, אסטרטגית בשנים האחרונות להתפשט לחלקים אחרים בעולם מתוך שאיפה להקים חגורה אנרגטית. כרגע החלק העולמי הוא קצת יותר מ 10% בלבד מהייצור אבל נראה שתחום זה הולך וגדל וצפוי להמשיך לגדול (כי כאמור הגידול בקוריאה מוגבל):
מבחינת פריסה עולמית ניתן לראות פריסה מכובדת מאוד (מדי ?):
בגרף הבא ניתן לראות שהחברה מתמחה הן בתחנות המבוססות על פחם, הן אנרגיה גרעינית ואנרגיה מתחדשת כאשר יש כוונה ברורה להקטין עד 2029 של אנרגית הפחם והנפט (מ 32 ל 22 אחוז) ולהגדיל את האנרגיות הנקיות (מ 31% ל 45%)
אחד הדברים הבולטים בחברה זה שיפור מתמשך ביעילות של החברה:
מה ששיפר דרסטית את יחסי הרווחיות שלה:
הנ"ל מביא לשיפור משמעותי בשנים האחרונות בהכנסות וברווחיות החברה:
ולעלייה יפה הרווחיות של החברה ותזרים המזומנים שלה (הרווחיות ב 2015 היתה מעט חריגה בגלל רווח חד פעמי ממכירת חלק מהחברה במעל השווי שלו בספרים):
אם אני משכלל את כל הנ"ל ובתוספת למכפילים המאוד נדיבים שתיארתי לעיל מקבלים חברה מצויינת, במצב שיפור מתמשך במחיר חינם.
אבל יש 2 בעיות:
הבעיה (או יתרון ?) הראשונה היא הבעלות הממשלתית.
החברה היא בבעלות ממשלתית מה שאפשר להציג ב 2 צורות:
מזווית אחת אפשר לראות שלפחות בעבר, גם כשהיו עליות במחירי האנרגיה מה שחייב עליה במחיר החשמל, הממשלה פעלה שממשלה שרוצה להיטיב עם אזרחיה ולא כבעלת מניות שרוצה להיטיב עם ערך בעלי המניות. להלן שינויי מחירי החשמל בעשור האחרון:
גם לקראת 2011 שמחירי האנרגיה עלו הממשלה לא העלתה כמעט את המחיר לאזרחים ובשנה האחרונה אף הורידה אותם דרסטית.
יחד עם זאת מגזר המסחר והתעשייה הרבה פעמים מסבסד את האזרחים.
יחד עם זאת כשמסתכלים על מצבה של קוריאה ניתן לראות שאחוזי החוב שלה אמנם חצי מישראל (ושליש מארצות הברית) אבל במגמת עלייה ברורה:
במצב של חוב הולך וגדל למדינה יש אינטרס להגן על נכסיה ואולי אף להשביח אותם לקראת הנפקה עתידית ואם תחליט להשאירם אז לשמור על דיבידנד מכובד (בשנים האחרונים החברה החלה לחלק והוא עומד על 4.3% שנתי - גבוה בהרבה מהממוצע).
הדבר האחרון הוא שאי אפשר להתעלם עם המתיחות עם צפון קוריאה.
כזכור יש הרבה כורים גרעיניים בדרום קוריאה (שאני מניח שיש עליהם הגנה) אבל במקרה של מלחמה ופצצות (קל וחומר אטום) שיפלו על דרום קוריאה המצב של החברה יהיה... אלוהים ישמור.
מצד שני תרחיש כזה הוא פוטנציאל למלחמת עולם... לא יודע כמה אפשר להתחשב בו...
כשבוחנים את התמחור של החברה מול 20 חברות חשמל שנסחרות בארצות הברית הנתונים מדהימים:
החברה מדורגת מקום 7 בשווי שוק
החברה נסחרת במכפיל 4 מול חציון של כ 20 (20 נראה לי הגזמה לכיוון אחד אבל 4 הגזמה פראית לכיוון השני)
החברה נסחרת במכפיל עתידי של כ 5-5.5 מול מכפיל עתידי של 18 בחברות האמריאליות !!!
החברה נסחרת במכפיל מכירות של 0.5 מול חכפיל מכירות חציוני של 2 !!!
החברה נסחרת במכפיל הון של 0.4 מול חציון של 1.9 !!!
החברה צמחה בכ 30% ב 5 השנים האחרונות ברווח בממוצע לשנה מול חציון של 3-2.5 אחוז לשנה !!!
המכירות של החברה עלו ב 5 השנים החארונות בכ 30% לעומת 0 ברוב החברות.
החברה עם יחס של חוב להון של 0.76 מול ממוצע של 1.27 !
בכל קנה זולה משמעותית לעומת הקטגוריה !!!
יום שבת, 15 באפריל 2017
יום שישי, 14 באפריל 2017
מה עדיף: מניות שנכנסות או יוצאות ממדדים ?
להלן קישור לכתבה המקורית
נתקלתי במחקר דומה על מניות בישראל אבל אני לא מוצא אותו.
המחקר הנ"ל בדר שינויים משנת 2001 ב S&P500 ומשנת 2003 ב TSX COMPOSITE
היו 774 שינויים ב S&P500 (כניסות או יציאות של מניות מהמדד) ו 507 שינויים ב TSX COMPOSITE
המחקר מראה שונות גבוהה בין המניות שיצאו מהמדדים לבין אלה בנכנסו אליהם בטווחים של 1,3,6 ו 12 חודשים:
בנוסף התנודתיות של המניות היוצאות גדולה משמעותית מאלה של המניות הנכנסו.
בגרף המצ"ב החלק הצבוע מתאר את התנודתיות של המניות באחוזון 25:72 בעוד שהקווים מסמנים את כל הסקלה:
נושא אחרון הוא שהתשואה העודפת היא לא כל הזמן ולא עקבית, כך שספק אם אפשר לבנות על זה מדינה...
נתקלתי במחקר דומה על מניות בישראל אבל אני לא מוצא אותו.
המחקר הנ"ל בדר שינויים משנת 2001 ב S&P500 ומשנת 2003 ב TSX COMPOSITE
היו 774 שינויים ב S&P500 (כניסות או יציאות של מניות מהמדד) ו 507 שינויים ב TSX COMPOSITE
המחקר מראה שונות גבוהה בין המניות שיצאו מהמדדים לבין אלה בנכנסו אליהם בטווחים של 1,3,6 ו 12 חודשים:
בנוסף התנודתיות של המניות היוצאות גדולה משמעותית מאלה של המניות הנכנסו.
בגרף המצ"ב החלק הצבוע מתאר את התנודתיות של המניות באחוזון 25:72 בעוד שהקווים מסמנים את כל הסקלה:
נושא אחרון הוא שהתשואה העודפת היא לא כל הזמן ולא עקבית, כך שספק אם אפשר לבנות על זה מדינה...
למה קניתי את Credit Acceptance
להלן קישור לכתבה המקורית
החברה השנואה שאני אוהב
מזה מספר שנים יש לי אחזקה בחברה נהדרת ששמה Credit Acceptance Corporation. החברה, תחזיקו חזק, נותנת הלוואות סאב-פריים (הלוואות לאנשים עם הסטוריית אשראי בעייתית, לרוב אנשים מעוטי יכולת) לשם רכישת רכב. מסתבר שכמעט כל רכב משומש שני שנקנה בארצות הברית נקנה על ידי לווה סאב-פריים.
עד כאן הסיפור נשמע סטנדרטי לחלוטין, חברה פיננסית כמו רבות אחרות. אך כאן נכנסת הצורה שבה החברה עובדת, השונה מכל חברה אחרת בה נתקלתי. בחברות מימון רגילות החברה מממנת את הלווה בכך שנותנת לו את קרן ההלוואה וגובה ממנו ריבית. במילים אחרות – ישנם שני צדדים לעסקה. המודל הזה הוא המודל הטבעי, שהיה מימים ימימה. כמו בכל מתן אשראי, תמיד יהיו כאלה שלא יחזירו את הכסף, ואז החברה יכולה לעקל את הרכב ולהשתמש באמצעים חוקיים אחרים לגבות את היתרה. בענף הרכב (וגם באחרים) נוסף גם צד שלישי – הוא זה שמקים את ההלוואה (באנגלית – originating) – הדילר. הדילר רוצה למכור את הרכב ללקוח במחיר כמה שיותר גבוה ולא אכפת לו האם הלקוח ישלם את ההלוואה או לא. במילים אחרות – האינטרסים של הדילר ושל חברת המימון והלקוח הם שונים ואינם מיושרים. סביר להניח שהדילר ינצל את חוסר הידע של אותו קונה או ידחוף לו בכוח כמה שיותר דברים תחת העסקה כדי להגדיל אותה כמה שיותר ולאחריה ימכור את ההלוואה לחברת המימון ושלום על ישראל, שחברת המימון תשבור את הראש. פועל יוצא מהתנהגות זו של הדילר הוא הגבר משמעותי של הבעיות שקיימות ממילא באשראי הסאב פריים במודל הרגיל של שני צדדים בלבד.
הדילר
קרדיט אקספטנס זיהתה את הבעיה המרכזית במודל הזה – חוסר יישור האינטרסים עם הדילר, ופועלת באופן שונה. לפי המודל של קרדיט אקספטנס, החברה תמממן לדילר רק חלק משווי הרכב שאותו הוא מכר ("מקדמת הדילר"- "Dealer Advance"), כך שיחד עם המקדמה שקיבל מהלקוח ("Downpayment") בעת רכישת הרכב, הדילר מורווח מעט על הרכב, אך משמעותית פחות מאשר אם היה מבצע עסקה עם מממן רגיל. מצד שני, החברה מבטיחה לדילר השתתפות של 80% בקרן ובריבית הגבוהה שישלם הלקוח, אך רק אחרי שתקבל חזרה את *כל* המקדמה שנתנה לדילר. בחברות המימון הרגילות הדילר היה מרוויח רק את הקרן, את הריבית כולה היתה גובה חברת המימון. מנקודת המבט של הדילר, במידה ואכן בחר להשתמש בקרדיט אקספטנס כדי למממן את רכישת הלקוח שלו (עוד על כך בהמשך) עתה אין תמריץ להגדיל את העסקה כמה שיותר. עליו לוודא שהלקוח אכן יכול לשלם על הרכב קרן וריבית, כי אחרת המכירה שלו לא תהיה שווה הרבה. כדי להנות מהאפסייד הוא צריך להיות בטוח שהלקוח ישלם – גם אם זה אומר למכור במחיר מעט נמוך יותר.
בעתות של תחרות אינטנסיבית בשוק כמו שיש כיום, הדילרים נוטים ללכת על האופציה הקלה – למכור את ההלוואה בשלמותה לחברת מימון ולשלשל את הכסף לכיסם באופן מיידי. הם משתמשים בקרדיט אקספטנס רק כשאין ברירה – כאשר למשל ללקוח אין הסטוריית אשראי בכלל הוא שהיא כה בעייתית שאף חברת מימון אחרת לא מוכנה לקנות את ההלוואה שלו. קרדיט אקספטנס, תיאורטית, מוכנה לתת אשראי לכל אדם באשר הוא ולכן גם מאפשרת לדילרים לציין "מתן אשראי מובטח" בפרסום שלהם ולמשוך לקוחות. אם קרדיט אקספטנס לא היתה קיימת, הדילר לא היה יכול למכור ללקוחות האלה ולכן לא היה יכול להגדיל את העסק שלו ולהרוויח יותר כסף.
איך מבטיחים אשראי לכל דורש? בעזרת מודל ממוחשב המסוגל לבצע חיתום להלוואה בתוך 9 שניות, החברה מציינת את גובה המקדמה שיש לשלם על הרכב ואת גובה הריבית. תיאורטית אם המקדמה גבוהה מספיק כל מממן יכול להציע הלוואה לכל לווה, אותו דבר גם לגבי הריבית, אך עדיין עצם העובדה שהחברה מאפשרת לדילרים לפרסם "אשראי מובטח" זהו גימיק מכירות חזק.
החברה
אם ניזכר שהחברה חולקת 80% מהאפסייד עם הדילר, פועל יוצא מצורת המימון הזו היא שהחברה חשופה רק 20% לדיפולט של הלקוח בעוד שהדילר חשוף ל 80% מהדיפולט, כך שכמעט כל הסיכון מרחף מעל הדילר. נשמע מוזר קצת? נסביר:
בשונה מחברת מימון רגילה, החברה מממנת חלק מעלות הרכב עבור הדילר, ולא את מחיר המכירה הסופי. נשתמש בדוגמא פשוטה: אם הרכב עלה לדילר 10,000 דולר, הדילר רוצה למכור אותו ב 15,000 דולר והלקוח שילם מקדמה בסך 1,500 דולר, החברה תממן לדילר סביב 8,500 דולר בלבד בעוד שחברה אחרת היתה רוכשת את ההלוואה מהדילר ב 13,500 (60% יותר). אם נכניס את הריבית לחישוב, ההבדל בין קרדיט אקספטנס למממן רגיל אפילו עוד יותר מודגש – בהלוואה לחמש שנים בריבית של 21% נקבל החזר חודשי של 352 דולר ושווי ההלוואה ל 60 חודש יחד עם הריבית הוא 21,100 דולר – כך שחברת המימון שרכשה את ההלוואה תהיה חשופה ל 21,100 דולר בעוד שקרדיט אקספטנס חשופה רק לקצת מעל 8,500 דולר. כל דולר שישלם הלקוח מעל 8500 דולר מצטברים, הוא רווח נקי עבור קרדיט אקספטנס שתיקח לעצמה 20% מאותו דולר ותיתן 80% לדילר.
למודל הזה ישנם הרבה אלמנטים נהדרים עבור החברה:
א. אם נניח שהלקוח עובר דיפולט – הרכב משמש בתור בטוחה ומעקלים את הרכב. נניח שהלקוח לא שילם אפילו תשלום אחד ונניח שאחרי שעוקל הרכב אפשר להשיג רק 50% מעלות הקניה של הדילר כשמוכרים את הרכב במכירה פומבית (שמרני יחסית כי הרכב עוקל מייד אחרי המכירה והדילר הוא סוחר משופשף). אפשר לראות שקרדיט אקספטנס מכוסה כמעט כולה – 50% מהרכב משמע 5,000 דולר, וקרדיט אקספטנס הוציאה מכיסה רק 8,500 דולר, כלומר שהבטוחה מכסה 60% מהמימון שניתן לדילר כבר ביום הראשון, בעוד שמממנת רגילה מכוסה פחות מ 25%.
ב. המח"מ של ההלוואה בספרים של קרדיט אקספטנס הוא פחות מחצי ממשך ההלוואה החוזי. בדוגמא שלמעלה, הלקוח מחזיר 352 דולר בחודש. תוך 24 חודשים הלקוח שילם לחברה 8,500 דולר והחברה מכוסה 100%. אחרי 24 חודשים החברה מחקה את ההלוואה מהספרים שלה, למרות שהמשך החוזי של ההלוואה שניתנה בפועל ללקוח היא 60 חודשים. במשך 36 החודשים הנותרים החברה תרשום רווחים על ההלוואה (20% מכל הגביה) למרות שהיא כבר לא בספרים!! לעומת זאת, המממנת הרגילה צריכה להחזיק את ההלוואה בספרים שלה 60 חודשים (!!).
ג. הגודל של ההלוואה בספרים של קרדיט אקספטנס הוא פחות מחצי מגודל ההלוואה החוזי, כי הכסף שיצא מכיסה של קרדיט אקספטנס הוא רק המקדמה שניתנה לדילר, בעוד שמממנת רגילה צריכה להוציא מכיסה את כל ההלוואה (נניח, פחות הריבית). עובדה זו מאפשרת לקרדיט אקספטנס לתת הרבה יותר הלוואות לכל דולר של הון שמושקע בעסק מאשר מממנת רגילה. כך שנוצר פה מעגל קסמים – קרדיט אקספטנס נותנת הלוואות רווחיות בהרבה ממממנת רגילה ויכולה לתת הרבה יותר כאלה לכל דולר מושקע בעסק!
הלקוח
הלקוח מצידו מקבל אשראי שלא היה מצליח לקבל בשום מקום אחר. יש לו הזדמנות לבנות הסטוריית אשראי חיובית, אם ישלם בזמן. הוא יכול לקנות רכב – בארצות הברית רכב יותר חשוב מאשר בית כי בלי רכב אי אפשר ללכת למכולת ובטח שלא לעבודה היות והמרחקים גדולים מאוד. בזמן משבר הסאב-פריים ב 2008 היו אנשים שהעדיפו להפסיד את ביתם מאשר את רכבם – חלק מאנשים אלה עברו לגור באוטו (!). אילולא החברה לאותו אדם לא היתה אפשרות לקנות רכב, להגיע לעבודה ולשקם עצמו. בנוסף, כאשר הוא מבצע עסקה שהחברה היא המממנת, הסיכוי עולה שהדילר יהיה לצידו ולא ידחוף לו מחיר גבוה מידי או תשלום חודשי גבוה מידי.
השנאה באינטרנט
בואו נודה באמת – התעשיה שהחברה פועלת בה היא בעייתית בלשון המעטה. האוכלוסיה שאותה החברה משרתת היא אוכלוסיה חלשה – אנשים ענייים או אנשים שנקלעו למצוקה. ישנם הרואים בחברה הזו ככריש של שוק אפור העושק את החלש, או כאלה (כמוני) הרואים בה כזו שנותנת הזדמנות שאחרת לא היתה זמינה לאנשים מעוטי היכולת, הזדמנות לקנות רכב שבעזרתו יוכלו להגיע לעבודה ולשקם את הסטוריית האשראי שלהם. מן הסתם נקודת המבט השלטת היא נקודת המבט הפופוליסטית ולכן אוהבים לשנוא את החברה הזו, מה שלא הפריע לרווחי החברה לעלות באופן מטאורי ב 16 השנים האחרונות ולמניה שלה לעלות פי 60(!).
האינטרנט מלא בביקורות שליליות למכביר (חוץ מביקורות חיוביות על החברה בתור מעסיק – בתחום הזה היא זוכה בפרסים כבר אינספור שנים) – הרי כל מי שחווה התנסות שלילית רץ לספר על כך בפורומים ועל גבי העיתון, להבדיל מאלה שחוו התנסות חיובית או ניטרלית. הרי לא תראו אנשים רצים לפרסם: "החזרתי את ההלוואה שלי בזמן!!!" או "שיקמתי את הסטוריית האשראי שלי!!" או "הלוו לי ב 20% ואני רוצה לומר תודה!!" תראו רק "עיקלו לי את הרכב כשאיחרתי רק ביום!!", "שירות לקוחות זוועתי" וכו'. אנו לא מתרגשים מהביקורות השליליות – הן היו שם מאז ומתמיד וכיום בעידן הרשתות החברתיות אפשר לצפות שזה רק יתגבר. אך מסתבר שלא רק באינטרנט יש ביקורות שליליות על החברה – מסתבר שגם קהילת המשקיעים אוהבת לשנוא את החברה. ופה זה נהיה מעניין.
החברה שומרת על סטנדרטי גביה גבוהים. חברות אחרות הפועלות בתחום נחקרו וקיבלו קנסות מהרגולטור על התנהלות לא תקינה מול לקוחות, קרדיט אקספטנס נחקרה על ידי מספר רגולטורים אך מעולם לא נמצא פגם בהתנהלותה ומעולם (אולי בינתיים?) לא קנס אותה אף רגולטור (פרט אולי למקרים פרטניים שהתבררו בבית משפט).
השנאה בשוק ההון
בחברה הזו אני קורא תזה בכל שבוע וכמעט תמיד זו תזת שורט. התזות האלה בסביבה מאז שאני מכיר את החברה. כמעט כל תזת שורט מחזקת את הבטחון שלי בחברה. לעיתים ישנן תזות שמעלות שאלות שקשה לי לענות עליהן, אז אני מרים טלפון לחברה ומקבל הסבר. לדעתי קרדיט אקספטנס זו החברה שבה אני מכיר את הצד שמנגד הכי טוב בתיק, רק כי אולי קראתי עשרות תזות שורט על החברה. פועל יוצא מכך הוא שבאופן כמעט הבהיר ביותר אני יודע שהצד השני טועה.
אימרה מפורסמת בשוק ההון אומרת שאם כולם תמימי דעים, כנראה כולם טועים. בפעם האחרונה שבדקתי, 75% מהמניות הצפות של החברה מושאלות לשורטיסטים. זהו נתח ענק בכל קנה מידה, למען האמת אני חושב שהחברה מתנוססת קרוב מאוד אם לא בראש הטבלה של המניות עם יתרות השורט הגבוהות ביותר. כדי לכסות את יתרת השורט צריך מסחר של 25 ימים מלאים. הטענה המרכזית של השורטיסטים היא שעוד מעט המחזור העסקי החיובי שאפיין את שוק הרכב בארה"ב מאז שנת 2011 עומד להתהפך ונחזה בפיצוץ בועת הסאב פריים אך הפעם בשוק הרכב, וההיקש הברור מכך הוא שהחברה תיפגע. הפוך גוטה, הפוך.
גם במקרה הזה החברה תרוויח – כנראה הרבה יותר! בשנת 2008, כשהתפוצצה בועת הסאב פריים בארה"ב, החברה ריבעה (פי 4) את הרווחים שלה. הסיבה לכך היתה שהרבה חברות מממנות אחרות חוו זינוק בשיעור הדיפולטים שלהן או שנסגרו מקורות המימון שלהן, ולכן חלקן פשטו את הרגל או לא יכלו לתת הלוואות חדשות. אם נזכור שההלוואות שקרדיט אקספטנס נותנת הן קצרות בהרבה, רווחיות בהרבה (לא הפסידה כסף מעולם פרט לשנת 1999 ששם ההפסד נגרם מהתאמה חשבונאית – בדקתי אחורה עד שנת 1992) והיא חשופה הרבה פחות לדיפולטים של לקוחות, היא זו שתישאר עומדת על הרגליים – בדיוק כמו שקרה ב 2008. ב 2008 המח"מ של ההלוואות שנתנה החברה עלה והריבית גם עלתה! ההלוואות בשנים אלה היו כל כך רווחיות שלא היה לכך תקדים בהסטוריה של החברה. למען האמת, בשנת 2008-2009 החברה התלוננה שאין לה מספיק כסף כדי לספק את הביקוש האדיר שנוצר להלוואות שלה, פשוט כי כל השחקנים האחרים נמחקו או הפחיתו את נפח הפעילות שלהם. אנשים בלי הסטוריית אשראי יקנו רכב בכל מקרה – לא משנה מה קורה בשוק הסאב פריים של המממנים. החברות שכיום נותנות הלוואות בריבית נמוכה מידי ובמחמ ארוך מידי, קרוב לוודאי שתיתקלנה בבעיות בהמשך הדרך, בעוד שקרדיט אקספטנס הכינה מבעוד מועד מספיק "תחמושת" לעבוד במשך שנה וחצי ללא מימון חצוני. כששוחחנו עם החברה, הם התלוננו בפנינו שהמשבר היה קצר מידי ולא הספיקו לנצל אותו עד תום. מאז הם אמרו "לא עוד" והפעם אם יהיה משבר זה יהיה שונה – החברה מוכנה. הם מייחלים לפיצוץ הבועה ולהקלה בתחרות, שכיום מקשה מאוד על החברה להגדיל את רווחיה.
השורטיסטים בטעות שמים את החברה באותו סל ביחד עם חברותיה, למרות שהיא עובדת במודל אחר לחלוטין וסביר להניח שמשבר בשוק הסאבפריים לרכבים בארה"ב יגרום לחברה להגדיל את רווחיה על חשבון אותם מתחרים. השורטיסטים לא מבינים שפיצוץ בועת הסאבפריים יגרור איתו הפחתה בתחרות – לפי הגדרה. ראיתי ניתוחים של תזות שורט כל כך מעמיקים ויפים שפשוט מגיעים למסקנה הלא נכונה. בנוסף, השורטיסטים מסתכלים על מדדי תמחור כמו "P/B" או מכפיל ההון ונזדעקים כשהם רואים שהמכפיל הוא באיזור 4. אבל החברה קונה מניות של עצמה בגדלים משמעותיים אל מול ההון עצמי מה שמנפח את המספר הזה (למשל, אם החברה תעשה הצעת רכש בגובה של 50% מההון העצמי שלה, המכפיל פתאום יהיה 8 לא?) וגם נזכור שההלוואות שכתובות בספרים הן רק 40% מגובה ההלוואה החוזי, ככה שצריך להכפיל את הנכסים שלה פי 2.5 אם רוצים להשוות למממן רגיל. במקרה כזה רואים שאין פרמיה ענקית מעל מחיר הספרים, אולי אפילו ההפך. למשל, ברבעון האחרון לחברה היו 4060 מיליון דולר בתור הלוואות שנתנה (לדילר!!). ההון העצמי היה 1.165 מיליארד. שווי השוק היום הוא 4.45 מיליארד, כלומר מכפיל הון של 3.8. גבוה!!! אמאלה. אבל אם ניקח את שווי ההלוואות בספרים, 4,060 מיליארד, ונכפיל ב 2 בערך, נקבל תוספת של 4 מיליארד להון העצמי – הוא יהיה 5.225 מיליארד – כלומר שמכפיל ההון שלה הוא בעצם 0.85! נזכור שיש להכפיל ביותר מ 2 אבל נהיה שמרנים. השורטיסט טוען שהיא יקרה, אני טוען שהיא זולה.
דבר נוסף שאין השורטיסטים שמים לב אליו – לחברה יש המון "אבקת שריפה" בדמות מזומן וקווי אשראי פנויים. כשמחיר המניה יורד מעבר לרף מסויים שמחשבת ההנהלה, ההנהלה קונה מניות בשוק. בעשר השנים האחרונות מספר המניות של החברה נחתך כמעט בחצי (!). אם המחיר ירד יותר מידי, יתכן שהחברה תבצע הצעת רכש כמו שעשתה בעבר ועשוי להווצר "שורט סקוויז" במניה.
אני ממליץ בחום לקרוא את מכתבי המנכ"ל – לדעתי זה המכתב בין הטובים ביותר אם לא הטוב ביותר שקראתי. הנה מכתב 2015 לדוגמא (יצא ברבעון ראשון 2016).
אנו בינתיים נהנים – הקרן משאילה את המניות שלה לשורטיסטים בעלות שנעה בין 6% ל 10% בשנה (ישנם ימים שעלות השורט קופצת ל 20-30% לזמו קצר). זה מקביל לתשואת דיבידנד!! אני לא מבין מי עושה שורט בכזו עלות על חברה כל כך טובה… אבל לא אכפת לי לקחת לו כסף. בינתיים החברה מגדילה את רוויחה באיטיות ואנו נהנים מזחילה איטית מעלה במחיר המניה. במידה ואכן תתפוצץ בועת הסאב פריים, לא נתפלא אם לאחר שיתפזר האבק ובטווח של ארבע עד חמש שנים מניות החברה יכפילו או ישלשו את עצמן, גם אם בטווח הקצר יתכן שמחיר המניה ירד יחד עם כל הסקטור.
גילוי נאות: יש לי ולקרן אותה אני מנהל אחזקה במניה. יש לקרוא את הפטור מאחריות.
יום חמישי, 13 באפריל 2017
יום ראשון, 9 באפריל 2017
המלצה לשקול מחדש את האחזקה במניות מליסרון
שלום לכולם,
אתחיל עם השורה התחתונה ואחר כך הנימוקים.
הייתי שוקל לשים סטופ לוס למניית עזריאלי במחיר 19,600 אגורות
ליחידה
נימוקים למה:
א.
בנק פועלים הוריד את
ההמלצה למניה מלפני כמה חודשים ולאחרונה (ללא שום קשר) המנכ"ל מוכר כמה
ממניותיו בחברה (להלן
קישור לכתבה על הנ"ל)
ב.
המניה נסחרת במחיר של
פי 1.75 מההון העצמי. לקנות את המניה במחיר הזה זה כמו ששמאי יעריך בית בשוי של 2
מליון ואתם תחליטו לקנות אותו ב 3.5 מליון
(לא נראה לי שמישהוא היה עושה את זה).
ג.
תירוץ טוב להקטנת
הרכיב המנייתי לאור אינדיקציות לכך שהשוק יקר האופן כללי והקטנת החלק הנדל"ני
שנמצא אצל רבים מכם במשקל מאוד מאוד גבוה (ולמען ההגינות גם נהניתם ממנו מאוד)
בפרט.
2 הנימוקים האלה היו נכונים גם קודם אז מה השתנה ?
המניה היתה במגמה חיובית הרבה זמן וכמו שאומרים The
trend is your friend – כל עוד המגמה חיובית תהנו.
אבל...
לאחרונה המניה מתייצבת
ומתחילה לבנות תבנית M קלאסית שמרמזת הרבה פעמים
על היפוך מגמה.
במידה והמניה תגיע לשערים 18,500-18,700 היא תשלים את המגמה והמגמה
תעבור באופן רשמי לשלילית.
היות ואיעדר במשך רוב הפסח, רציתי להמליץ לשים סטופ לוס באזור השערים
הנ"ל.
חשוב להדגיש: עם כל הכבוד לכל המודלים שבעולם אין לי באמת
ידע מה יהיה והמלצה זו, כמו הרבה אחרות בעתיד, עשויה להתברר כשגויה !
המלצה לשקול מחדש את האחזקה במניות עזריאלי
שלום לכולם,
אתחיל עם השורה התחתונה ואחר כך הנימוקים.
הייתי שוקל לשים סטופ לוס למניית עזריאלי במחיר 18,500 –
18,700 אגורות ליחידה
נימוקים למה:
א.
בנק פועלים הוריד את
ההמלצה למניה מלפני כמה חודשים והוא ממש לא היחיד. מצ"ב
קישור להמלצת מכירה על המניה מחברת אי בי איי.
ב.
המניה נסחרת במחיר של
פי 1.57 מההון העצמי. לקנות את המניה במחיר הזה זה כמו ששמאי יעריך בית בשוי של 2
מליון ואתם תחליטו לקנות אותו ב 3 מליון
(לא נראה לי שמישהוא היה עושה את זה).
ג.
תירוץ טוב להקטנת
הרכיב המנייתי לאור אינדיקציות לכך שהשוק יקר האופן כללי והקטנת החלק הנדל"ני
שנמצא אצל רבים מכם במשקל מאוד מאוד גבוה (ולמען ההגינות גם נהניתם ממנו מאוד)
בפרט.
2 הנימוקים האלה היו נכונים גם קודם אז מה השתנה ?
המניה היתה במגמה חיובית הרבה זמן וכמו שאומרים The
trend is your friend – כל עוד המגמה חיובית תהנו.
אבל...
לאחרונה המניה מתייצבת
ומתחילה לבנות תבנית M קלאסית שמרמזת הרבה פעמים
על היפוך מגמה.
במידה והמניה תגיע לשערים 18,500-18,700 היא תשלים את המגמה והמגמה
תעבור באופן רשמי לשלילית.
היות ואיעדר במשך רוב הפסח, רציתי להמליץ לשים סטופ לוס באזור השערים
הנ"ל.
חשוב להדגיש: עם כל הכבוד לכל המודלים שבעולם אין לי באמת
ידע מה יהיה והמלצה זו, כמו הרבה אחרות בעתיד, עשויה להתברר כשגויה !
יום שבת, 8 באפריל 2017
משקיעים שימו לב והיכונו לבועת הנדל"ן הבאה
ב-3 סקטורים בארה"ב נראים
סימנים לצמיחתה של בועה חדשה - הבולט שבהם הוא הנדל"ן המסחרי ■ האשראי לתחום
זה שובר שיאים, למרות שהמכירות בסקטור עולות בשיעור נמוך, והמסחר באינטרנט מביא
לסגירה המונית של חנויות
30/03/2017,
13:32
שוקי המניות ברחבי העולם מתחילים
להתפכח, באופן צפוי, מאשליית טראמפ כאשר מבחן הביצוע יהפוך לזה החשוב להתנהגות
המניות והסקטורים, לעומת מבחן הכוונה כפי שהיה במהלך החודשים האחרונים.
הררי האשראי בעולם ממשיכים להתנפח,
כאשר הריביות הנמוכות מחד והשיפור במצב התעסוקה ובכלכלות בעולם מאידך, מאפשרים
לבנקים להגדיל את תיק האשראי הפרטי והעסקי ולהניע צמיחה כלכלית.
כידוע לכל, אין כסף זול לאורך זמן,
שלא מנפח בועות פיננסיות וריאליות, כאשר המשקיעים למודי הניסיון מנסים לאתר אותן
לפני שיתפוצצו.
ההלוואות לרכבים ולסטודנטים יוחזרו?
הייתה זו בועת הטכנולוגיה בשנת
אלפיים ובועת הנדל"ן הפרטי בשנת 2008, כאשר אלא רק דוגמאות לעשרות בועות
שהתנפחו והתפוצצו במאות השנים האחרונות. הסממנים הראשונים טרום התפוצצות הבועות
היו שם בכל מחזור עסקי, כאשר לפחות בתחילה מתעלמים המשקיעים מסימני האזהרה.
נשאלת השאלה, האם היום, בדגש על
ארה"ב שהייתה הראשונה אחרי המשבר הכלכלי האחרון להגדיל את האשראי, מצויים
סממני אזהרה אלו.
חובות אבודים תמיד היו ויהיו חלק
משוקי האשראי, אולם לאחרונה נראה כי לפחות בשלושה סקטורים הבעיה מגיעה לרמות
בעייתיות. הבעיות בתחום הלוואות הסטודנטים ידועה ומהווה בעיקר בעיה פדרלית, כאשר
1.1 מיליון סטודנטים לא עמדו בהחזר ההלואה שלהם בשנה החולפת. סך הלווים הפרטיים
שלא עמדו בתשלומי החוב, זינק בשנה החולפת ל-4.2 מיליון לעומת 3.6 מיליון בשנת
2015.
תחום שני הנמצא תחת לחץ חדלות
פירעון, הוא ההלוואות לרכב בארה"ב.
חדלות הפירעון בהלוואות באיכות
נמוכה, זינקה בינואר ל-9.1% לעומת 7.9% בינואר אשתקד, כאשר סך הלוואות אלה עומד על
כ-290 מיליארד דולר לעומת 249.5 מיליארד ברבעון הרביעי של 2007.
גם העלאת הריבית האחרונה של הפד ואלו
הצפויות בעתיד, מרעות את מצב האשראי של צרכנים רבים. העלאת הריבית האחרונה העלתה
את חוב הצרכנים לחברות כרטיסי האשראי ב-1.6 מיליארד דולר, כאשר למשפחה ממוצעת
בארה"ב חוב לחברת כרטיסי האשראי בסך 16 אלף דולר.
חברות הביטוח מלוות, הבנקים פחות
אולם התחום בו נראה שמרבית הבעיות
החלו לצוץ, הוא הנדל"ן המסחרי. סך האשראי לנדל"ן מסחרי ממשיך לשבור
שיאים והגיע בפברואר ל-1.99 טריליון דולר לעומת 1.73 טריליון טרום משבר 2008. מדד The
CBRE Lending Momentum Index, המודד את קצב סגירת עסקאות האשראי
בנדל"ן המסחרי, הגיע לשיא של כל הזמנים ברבעון הרביעי של השנה החולפת, תוך
זינוק נחשולי של 37% ברבעון (ראו גרף 2). דווקא חלקם של הבנקים בהלוואות אלה ירד
משמעותי והם היוו רק 27.7% לעומת 42.7% ברבעון האחרון של 2015, כשאת חלקם כמלווה הגדול
ביותר תופסות חברות הביטוח. חלק מכשירי ה-CMBS בהלוואות אלה עמד על
13.5% לעומת 11.5% שנה שעברה. בעוד חדלות הפירעון לנדל"ן פרטי נמצאת בשיעורים
נמוכים ביותר, חדלות הפירעון בתחום ה-CMBS מרימה ראש ועומדת על
4.53% , עלייה של 0.3% מהרבעון השלישי. מרווח ה-CMBX
סדרה 6 בדירוג BBB מינוס זינק בחודשים האחרונים בכ-2% (ראו גרף
3). בעוד המשקיעים בארה"ב זהירים עם השקעה בנדל"ן מסחרי, הרי שמשקיעים
זרים מגדילים את השקעותיהם בנדל"ן בארה"ב, כולל בתחום המסחרי.
נתוני המכירות הקמעונאיות לחודש
פברואר המחישו את השינוי שעובר התחום בשנים האחרונות. המכירות עלו בשיעור הנמוך
מאז אוגוסט, כאשר 8 מתוך 13 הקטגוריות רושמות ירידה. התחום בעל ההשפעה הגדולה
ביותר הוא מכירות הדלקים, שרשמו עלייה במקביל לעליית מחירי הדלקים. עוד בולט המשך
הגידול במכירות דרך האינטרנט, שעלו בשנה האחרונה ב-8%, תחום שנידון רבות ואשר פוגע
ברשתות המסורתיות (ראו גרפים 4 ו-5).
התחרות עם המכירות המקוונות, הביאה
מאז תחילת 2017 רשתות רבות להודיע על צמצום חנויות בהיקף מסיבי.
רשת אופיס דיפו הודיעה על סגירת 300
חנויות, J. C. Penney תסגור 140 חנויות , Macy's
תסגור 100 חנויות, Crocs תסגור 160 חנויות ורשתות פחות מוכרות כאן
בישראל, כמו Family Christian ו-The Limited,
הודיעו על סגירת 240 ו-250 חנויות, בהתאמה. בעוד הרשימה של הרשתות הסוגרות ארוכה,
חשוב במידת האפשר לנתח אם נמצא שוכר חלופי, שעשוי דווקא לשפר את התשואה העתידית על
הנכס וכן מה חשיפת כל ריט לחנויות הנסגרות. לדוגמה, מהודעת J. C.
Penney בשבוע שעבר על מיקומי החנויות הנסגרות, עולה
כי חשיפת הריטים הנסחרים עומדת על 19, כך שמירב החשיפה היא על נכסים המוחזקים
בידיים פרטיות.
בממוצע לאחר הירידות האחרונות נסחרים
ה-Retail REIT Mall (ריטים בתחום הקניונים) בהנחה של 23% לערך
הנכסי הנקי (NAV) לעומת ממוצע של 16% הנחה ב-STRIP
REIT (ריטים בתצורת STRIP,
קרי חנויות במרחב) ו-4% הנחה בלבד לכל הריטים. הפרש זה, בין ה-RETAIL
REIT וכלל הריטים, גדול משמעותית מהממוצע
ההיסטורי, העומד על 6% בלבד.
ההנחה ביחס לערך הנכסי, גדלה באופן
טבעי ככל שהנכסים של הריט בדירוג נמוך יותר. נציין לשם השוואה כי בשנת 2008 נסחרה
קבוצת ה-MALL REIT בהנחה של כ-55% לערך הנכסי. מכפילי התזרים FFO
(Funds from operations) בהם נסחרים ריטים אלה, עומד על כ-17 לעומת
21 בשאר ממוצע הריטים. גם מבחינת CAP RATE (תשואה ברוטו ממוצעת
לפני הוצאות מימון על נכס לאורך חייו או של תיק נכסים), נסחרים הריטים המסחריים
בתשואה של כ-5.9% שהם כ- 0.55% מעל ממוצע הריטים. לפחות בינתיים, למרות סגירת
החנויות, צפויה צמיחה זניחה של 0.1% ב-FFO של כלל הקבוצה, שהיא
הצמיחה הנמוכה בשש השנים האחרונות.
הערכות ראשונות של בתי השקעה מובילים
בארה"ב, מצביעות באופן מעט אופטימי על חזרה לצמיחה של כ-4.6% ברווחיות בשנה
הבאה, הנחה שעוד תיבחן במהלך השנה. אנליסטים עדיין מעריכים כי נכסים המוגדרים כ-A
(A CLASS) יצליחו לשמור על שוויים, אך בפני אלו
בדירוגי האיכות הנמוכים יותר, צפויה עבודה מסיבית של החלפת ומציאת שוכרים חדשים.
למרות האמור לעיל, חוזקת הדולר
שצפויה לפי חלק מבתי ההשקעות להימשך, כמו גם אפשרות הטלת מיסוי על ייבוא, הינה
בעלת פוטנציאל פגיעה בכלל הסקטור, כאשר גם נכסים המדורגים A
בערים בהן תיירות נכנסת ענפה, עשויים להיפגע מתהליכים אפשריים אלה. עוד יש לזכור
כי לעומת מס החברות שצפוי לרדת ולהיטיב עם חברות רבות, הרי סקטור הריטים כמעט
ואינו משלם מס. כך שההטבה, אם בכלל, צפויה להיות עקיפה וזאת רק במידה ויורד גם מס
ההכנסה האישי.
"השורט הגדול הבא"
בשלב ההמלצות, כמובן שמומלץ להיזהר
עם הריטים המתקדם בנדל"ן מסחרי. חלק מבתי ההשקעות המובילים הורידו את התחום
לאחרונה למשקל שוק בתוך סך הריטים, כאשר הריט היחיד שנותר בהמלצת קנייה היה Simon
Property (SPG). שאר הריטים בתחום כמו CBL
הנסחר בדיסקונט גבוה של 40%, Taubman (TCO), SKT ,GGP, DDR
ו-Worldplay (WPG), מומלצים בהחזק. אצל חלק מבתי ההשקעות Macerich
(MAC) ו-Kimco מומלצים מכירה.
Simon Property (SPG)
היא הבעלים הגדול ביותר של מרכזי קניות בארה"ב, כשבבעלותה 325 נכסים. הקרן
שהוקמה בשנת 1993, נסחרת בהנחה לערך הנכסי הנקי (NAV)
של 21.7% לאחר ביצוע חסר לעומת המדד של כ-18%. תשואת הדיבידנד עומדת על 4.2% והוא
נסחר בתשואת הון גלומה (CAP RATE) של 5.8%. מחיר היעד של
בתי השקעות מובילים, עומד על סביב 200 דולר לעומת מחיר בשוק של 168 דולר, לאחר
ירידות של 26% מאז יולי. הקרן חשופה לסגירה של שתי חנויות בלבד של Macy's
ושתיים של JCP.
לסיכום, גידול האשראי בתחום
הנדל"ן המסחרי מחד והדרדרות התנאים התחרותיים והעסקיים מנגד, גררו לאחרונה
המלצות מצד משקיעים כאילו תחום זה הוא "השורט הגדול הבא". למשקיעים
פיננסיים מומלץ לבחון את קרנות הריט בהן הם משקיעים ולמשקיעים ריאליים מומלץ להיות
בררנים הרבה יותר מבעבר בעת בחירת עסקאות.
אולי הסיבה שטראמפ עלה לשלטון
למרות שאנחנו יודעים שהפערים במעמדות גדלים באופן מדהים (או מזעזע)
באר"ב, הגרף הזה הפתיע גם אותי.
בכחול אחוז מההכנסה של 1% הכי מרוויחים ובכחול אחוז ההכנסה של 50%
המרוויחים הכי פחות.
אם בתחילת שנות ה 70 אדם ממוצע באחוזון העליון הרוויח פי 27 מאדם ממוצע בחציון התחתון אז היום היחס
כמעט פי 3 !!!
מה שלא נראה בגרף אבל גם קצת מעניין שמעמד הביניים שמר על מיקומו. כל
הגידול (או לפחות הרוב המוחלט) של האחוזון העליון נובע כולו על חשבון החציון
התחתון.
וכמו שכתבתי בכותרת: אולי זה מה שהביא לבחירתו של טראמפ (שנהנה מתמיכה
נרחבת בחציון התחתון)...
הירשם ל-
רשומות (Atom)