לקראת סוף שנת 2010 ביקש אתר כלכלי מוכר מ-12 בנקים ובתי ההשקעות שונים להצביע על חמש מניות אשר מומלצות על ידי מחלקת המחקר של אותו גוף. במסגרת זו נתן האתר אפשרות לכל מחלקת מחקר להציג חמש חברות (הנסחרות בישראל) שכדאי למשקיעים להוסיף את מניותיהן לתיק ההשקעות שלהם בשנת 2011. במסגרת אותה סדרת כתבות אף ניתנה לכל מחלקת מחקר הזדמנות לנמק את החלטותיה.
שנת 2011 הסתיימה, וכעת אפשר לבדוק האם ישנו ערך אמיתי להמלצותיהן של אותן מחלקות מחקר, אך לפני כן להלן כמה ציטוטים נבחרים מאותן המלצות:
- "להערכתנו, איכות נכסי החברה בשילוב העובדה שהחברה נסחרת פחות מהשווי הנכסי שלה, מובילות אותנו להמליץ על במניה. בנוסף אנו מעריכים כי מומלץ להיחשף לפעילות החברה על ידי החזקת ולא על ידי לאור פערי התמחור בין שתי המניות." ( מניית אלרוב ישראל ירדה בשנת 2011 ב-44% ).
- "יצוין כי לאחרונה חתמה EMG על הסכם למכירת גז לקבוצת ה, מהלך שמעורר אופטימיות לגבי יכולתה לשווק את יתרת הגז שברשותה. בנוסף, להערכתנו קיים פער ניכר (דיסקאונט) בין שווי החזקותיה של , לבין הערך המשתקף לה במניה." ( מניית אמפל אמריקן ירדה בשנת 2011 ב-86% ).
- "אנו רואים ב הזדמנות להשקיע בחברה, הפועלת בענף שמצבו התחרותי משתפר. בנוסף, החברה, בהובלת המנכ"ל החדש, תתמקד בשורת הרווח התפעולי...." ( מניית דלק ישראל ירדה בשנת 2011 ב-57.5% ).
- "לאחר שנה מאתגרת המלווה בהתחזקות מטבע הייבוא וכניסתם של מתחרים ניצבת לפתחה של שנה מבטיחה יותר." (מניית דלק רכב ירדה בשנת 2011 ב-51%).
מחקרים רבים מצביעים על כך שמנהלי השקעות ואנליסטים אינם מצליחים "להכות" את מדדי הייחוס. למרות מחקרים אלו, בתי השקעות עדיין מקדישים זמן וכסף רב בביצוע אנליזות והעסקת אנליסטים. הסיבה לכך היא שלקוחותיהם צריכים סיפור טוב להאמין בו. אי אפשר לגבות מלקוחות דמי ניהול מבלי לספר להם כי "אנו מחזיקים מחלקת מחקר גדולה ואנליסטים מהטובים שיש".
גם אנשים שאינם מנהלי השקעות נוהגים לבחור מניות ולהשקיע בהן. השקעה במניות מייצרת הרבה עניין ומספקת ריגושים, אך בדרך כלל איננה מצליחה להביא לעודף על מדדי הייחוס.
לפני מספר חודשים הצגתי כאן אסטרטגיה לרכישת מניות בשוק יורד בעזרת תעודות סל. אסטרטגיה זו פשוטה וקלה ליישום. היא אינה דורשת כל ידע או הבנה, וכל אחד יכול ליישמה. הדרך "להכות" את מדדי הייחוס היא לאו דווקא על ידי בחירת מניות ספציפיות אלא על ידי גיבוש אסטרטגיה, דרכי פעולה ויכולת להתמיד בהן באופן עקבי.
להלן טבלה המרכזת את המלצות מחלקות המחקר של 12 בתי ההשקעות והבנקים השונים כפי שהתפרסמו באותו אתר כלכלי (לא ציינתי את שמות בתי ההשקעות אך אתם מוזמנים לבצע חיפוש תחת הכותרת "5 מניות מומלצות ל-2011") :
ניתן היה לצפות כי מיטב המומחים יציגו לפחות 50% הצלחה. אך כפי שעולה מהנתונים בטבלה, רוב בתי ההשקעות הציגו תשואות חסר משמעותיות. רק בית השקעות אחד בחר מניות שהניבו בממוצע תשואה עודפת על מדד הייחוס בשנת 2011. גם הצלחה זו ניתן לייחס לסטטיסטיקה ולחוק המספרים הגדולים. כלומר, אם ניקח 12 אנשים מהרחוב ונבקש מהם לתת תחזית, סביר שאחד או שניים ייפגעו. כמובן שלא ניתן להסיק מסקנות משנה בודדת, אך כפי שציינתי קודם, מחקרים רבים אשר בדקו את הנושא הגיעו לממצאים דומים.
רביב רזניק, מנהל השקעות בכיר בטאלנט בית השקעות