יום שלישי, 22 בינואר 2013

חלל תקשורת אג"ח – צבר הזמנות גבוה כתחליף לדירוג




חלל תקשורת אג"ח – צבר הזמנות גבוה כתחליף לדירוג

חלל תקשורת אג"ח – צבר הזמנות גבוה כתחליף לדירוג

חלק  מהמשקיעים באגרות החוב מחפשים לעצמם עבודה קלה , הם מעדיפים להסתמך על חברות הדירוג, המלצות של יועצים בבנקים, חברים ואו כתבות באמצעי התקשורת דוגמת זו שאתם קוראים כרגע, בעת שהם באים להשקיע באג"ח. זה נוח ,זה קל וחוסך זמן, מאמץ והשקעה לעומת האלטרנטיבה של בדיקה עצמאית של החברות בהם אתם מתכוונים להשקיע. כמובן שאין שום מניעה או פסול בהסתמכות על "מקורות חיצוניים" אבל לדעתי אין תחליף לבחינה ובדיקה אישית ועצמאית של ההשקעות אותן  אתם מתכוונים לבצע. כפי שאני איני מכיר אדם אשר רכש דירה ואו רכב בלי לבדוק את הנכס לפחות פעם אחת כך הייתי מצפה שגם נכס הקרוי תיק השקעות יבחן לפחות פעם אחת על ידי המשקיעים בו , בפועל אין זה המצב. אנשים לא רק שמעדיפים להסתמך על חברות דירוג כאשר הם מעוניינים לקבוע סיכון של השקעה באג"ח , רבים מהם כלל אינם מנסים לפעול לפיזור התיק על מנת לצמצם את סיכון התיק. בדרך זו משקיעים רבים מוצאים את עצמם חשופים באחוזים משמעותיים מתיק ההשקעות שלהם לני"ע בודד אשר פעם  בעבר גם דורג גבוה על ידי חברת הדירוג. דוגמאות לא חסר כאן , אפריקה ,אידיבי, דסק"ש, אלביט הדמיה ואג"ח של חברות רבות נוספות דורגו בעבר בדירוג A  ומעלה . כיום כולנו יודעים מהו הדירוג הנוכחי של סדרות אג"ח אלו.

איני מנסה לפסול את עבודתן של חברות הדירוג, ההיפך, לדעתי יש להן חשיבות עצומה ותרומה לא מבוטלת לשוק האג"ח הקונצרני. אני מנסה להעביר נקודה חשובה – דעה ואו חוות דעת של צד ג אינה תחליף לבחינה עצמית של תיק ההשקעות, היא אמורה להוות תוספת לבדיקה האישית. לא פעם ניתן לקרוא הורדת דירוג ואו העלאת דירוג לאג"ח לאחר תקופה ארוכה בו מחיר האג"ח בשוק כבר גלם את ההתפתחויות המוזכרות בדו"ח הדירוג. לכן על מנת לא לפעול בדיעבד  ובאיחור רב, כפי שקורה לרבים מאלו המסתמכים בלעדית על דירוגי האג"ח המתפרסמים מדי פעם ,מומלץ לעקוב אחרי הדוחות הכספיים וההודעות השוטפות של החברות המתפרסמות באתר מאיה של הבורסה. בצורה זאת אולי "תופתעו" פחות כשיצא דו"ח דירוג.

על מנת להמחיש את מה שאני מנסה להעביר ,השבוע אבחן אג"ח שאינו מדורג כלל על ידי חברת דירוג. זהו מצב שפוסל (לא בצדק לדעתי) את "הלגיטימיות" של ההשקעה באג"ח אלו בעיניי משקיעים רבים.
חלל תקשורת
 1 - תיאור החברה
החברה עוסקת במתן שרותי תקשורת לוויינית על ידי שיווק והשכרת מקטעי חלל של לווייני תקשורת. החברה בונה (באמצעות צד ג) לוויין תקשורת, משגרת אותו לחלל (שוב באמצעות צד ג) לנקודה אשר נקבעה מראש , מנקודה זו מקיפים הלוויינים את כדור הארץ בקצב הסיבוב העצמי של כדור הארץ ולפיכך, יחסית לצופה מכדור הארץ, הם קבועים בנקודה בחלל.

לוויין תקשורת מהווה תשתית תקשורת רחבת סרט עד לבתי הצרכנים ומשמש למתן שירותים מגוונים, ביניהם הפצת שידורי טלוויזיה רב ערוצים מתחנת שידור קרקעית לבתי המשתמשים (DBS) , אינטרנט ומולטימדיה, הפצת שידורי טלוויזיה ורדיו למרכזי הפצה של חברות כבלים , רשתות תקשורת, טלפוניה וכד'.

נכון ליום כתיבת הטור לחלל שלושה לוויינים אשר שוגרו לחלל. א- לוויין עמוס 2 שהינו בעל קיבולת של 792  מגהרץ המורכבת מ 22 מקטעי חלל,  הלוויין צפוי לפעול עד לשנת 2016. ב- לוויין עמוס 3 בעל קיבולת 864 מגהרץ המורכבת מ 24 מקטעי חלל, הלוויין צפוי לפעול עד 2025. ג- לוויין עמוס 5 – הלוויין הגדול ביותר של החברה בעל 68 מקטעים צפוי לפעול עד 2028. לוויינים עמוס 2 ועמוס שלוש באמצעות שלוש אלומות מכסים שלושה אזורים גיאוגרפיים. 1 מזרח תיכון. 2- מרכז-מזרח אירופה. 3- החוף המזרחי של ארה"ב. לוויין עמוס 5 מכסה את אפריקה.

חברת חלל תקשורת כמו כול חברה שעיסוקה החכרת מקטעי חלל מתאפיינת בהסכמים ארוכי טווח עם חברות תקשורת,  חברות טלפוניה, כבלים ומדינות . לכן צבר ההזמנות ממנו נהנית החברה הינו משמעותי. צבר ההזמנות נכון לסוף הרבעון השני של 2012 הינו: עמוס 2 – 116 מיליון דולר. עמוס 3- 166 מיליון דולר. עמוס 5- 178 מיליון דולר. סה"כ צבר הזמנות 460 מיליון דולר. צבר ההזמנות "מבטיח" לחברה צבר הכנסות לשנים הקרובות של כ 90 מיליון דולר בשנה. יש לשים לב כי התפוסה בלוויינים עמוס 2 ועמוס 3 הינה כ 80% ואילו בעמוס 5 רק כ 40% בעיקר בגלל שמדובר בלוויין אשר החל לפעול רק השנה.
2- מאזן החברה
השקעה בבניית לוויין  הינה השקעה משמעותית הדורשת הון עצמי גדול ומחייבת רמת מינוף משמעותית. לחלל תקשורת הון עצמי של כ 135 מיליון דולר המממן  מאזן בהיקף כולל של כ 600 מיליון דולר , כלומר הון לסך מאזן של 22.5%. כפי שהזכרתי סוג הפעילות של חלל מאופיין במינוף גבוה, לחלל הלוואות לזמן קצר בהיקף כספי של 48 מיליון דולר והלוואות לטווח ארוך של כ 316 מיליון דולר סה"כ הלוואות 364 מיליון דולר. בצד הנכסים לחברה מזומנים בהיקף משמעותי של כ 92 מיליון דולר שאמורים להספיק לכול התשלומים לבעלי החוב עד יולי 2014. חשוב להדגיש כי לחברה אין חוב בנקאי – זו נקודה חיובית , במיוחד לאור התנהלות הבנקים לאחרונה.

בשנת 2011 ובמחצית הראשונה של 2012 לחברה קצב הכנסות שנתי של כ 80 מיליון דולר ,כפי שהזכרתי בחלק שהתייחס לצבר ההזמנות , לחברה צבר הזמנות "המבטיח" קצב הכנסות של כ 90 מיליון דולר בשנים הקרובות כלומר צפוי שיפור בקצב ההכנסות. תחת צבר ההזמנות הקיים כלומר כ 90 מיליון דולר בשנה  החברה יכולה לייצר רווח תפעולי של כ 10-12 מיליון דולר בשנה. אם ניקח בחשבון כי הפחת  השנתי הינו כ 35 מיליון דולר בשנה המשתמע מכך שהחברה מייצרת מזומנים  לפני הוצאות מימון ,פחת והפחתות בקצב של כ 40 מיליון דולר בשנה. תזרים מזומנים זה ביחד עם יתרות המזומנים הגבוהות אמור לשמש (בתרחישים סבירים) לצורך מימון תשלומי החוב (קרן+ריבית) של חלל תקשורת.
3- סדרות האג"ח

שם סדרה             שער             תשואה ברוטו          מח"מ             היקף חוב            הערות
חלל ב                 123.0               4.2%                   2                107 מיליון ₪       צמוד מדד, שעבוד חלקי
חלל ג                 131.5               4.8%                  1.6              220 מיליון ₪       צמוד מדד, שעבוד חלקי
חלל ה                122.2               4.2%                   2                 195 מיליון ₪       צמוד מדד, יש שעבודים
חלל י                 113.0               3.2%                  2.5               324 מיליון ₪       צמוד מדד, יש שעבודים
חלל יא                 89                 12.2%                  2                 198 מיליון ₪       שקלי משתנה, אין שעבודים

הערות נוספות
א-
סדרות ב,ג הן אג"ח להמרה , פרמיית ההמרה כיום בסדרות אלו כ 65% לסדרה ב ו 75% לסדרה ג. לטובת סדרה ג  שעבוד דרגה שנייה על זכויות הנובעות מלוויין עמוס 3 (כמו גם לסדרות נוספות אחרות). לסדרה ב שעבוד מדרגה רביעית !!! על זכויות מלוויין עמוס 2. כלומר מדובר בביטחונות יחסית חלשים. אג"ח ב אמור להיפרע בשלושה תשלומים בחודש אוקטובר בשנים 2013-2015 . אג"ח ג אמור להיפרע ב 4 תשלומים שווים בחודש דצמבר בשנים 2012-2015.

ב-
חלל ה-לטובת אג"ח שעבוד דומה לסדרה ג כלומר שעבוד דרגה שנייה על זכויות מלוויין עמוס 3. האג"ח אמור להיפרע בחמישה תשלומים שווים  בחודש דצמבר בשנים 2012-2016 .

ג-
חלל י- לטובת האג"ח שעבוד דרגה ראשונה על הלוויין עמוס 4 (נמצא בתהליכי בנייה) וכול הזכויות הנלוות לכך. האג"ח אמור להיפרע בשני תשלומים שווים בחודש דצמבר בשנים 2014-2015.

ד-
חלל יא- אין לאג"ח זה שום שעבוד. זו הסיבה שהוא חריג ביחס לסדרות אחרות. האג"ח אמור להיפרע בשני תשלומים שווים בחודש יוני בשנים 2014-2015.
4- סיכום
חברת חלל תקשורת הינה דוגמה מצוינת לחברה ממונפת בעלת היקף חוב משמעותי ו"הגרוע מכול" לסדרות האג"ח של החברה אין דירוג. למרות זאת מהמחירים והתשואות בהן נסחרות הסדרות השונות ניתן ללמוד כי שוק ההון והגופים המוסדיים "מתעלמים" ,יש לציין כי זהו מקרה חריג, מהיעדר הדירוג ומעניקים לחוב החברה "דירוג משל עצמם" . שוק ההון ,עושה רושם, מתייחס יותר לנזילות של  החברה ותזרים המזומנים הצפוי מפעילותה ,ביחד עם השעבודים החלקיים שניתנו לטובת רוב סדרות האג"ח. הייתי מרחיק לכת ואומר כי לאור התשואות בהן נסחרות רוב סדרות האג"ח קרי  סביב  4.2%-4.4% צמוד מדד ברוטו למח"מ של כשנתיים , הדירוג (של שוק ההון) המשתקף מתשואות אלו הינו כ A  עד A  מינוס.

כפי שניתן לראות מהטבלה הנ"ל אג"ח יא הינו יוצא דופן ביחס לשאר הסדרות של חלל. הוא אומנם היחיד ללא כול בטוחה אבל גם התשואה הנובעת מהמחיר בו הוא נסחר הינה חריגה מאוד כ 12% שקלי. המשתמע מתמחור זה שהפעילים בשוק מתמחרים את הבטוחות החלקיות שיש לטובת הסדרות השונות בשווי של כ 6% בשנה- זהו פער התשואות בה נסחר אג"ח חלל יא ביחס לשאר הסדרות. מבחינתי זהו תמחור חסר פרופורציות. זו הסיבה שאני מוצא את אג"ח חלל יא כמעניין ביותר מבין כול הסדרות של חברת חלל תקשורת.  תשואת האג"ח מקבילה לתשואת אג"ח המדורגות בדירוג סביב BBB  עד BBB  מינוס  ,הפיצוי ביחס לסיכון  של האג"ח נראה לי אטרקטיבי -במיוחד למשקיעים הפועלים ברמת סיכון בינונית- גבוהה.