יום שלישי, 22 בינואר 2013

פישר חד משמעי: "הגידול המואץ במחירי הדירות עלול להתפתח לבועת מחירים"





כך עולה מסקירת בנק בנק ישראל. "מחירי הדירות בארץ נמצאים ברמות גבוהות מבחינה היסטורית" - צפו בגרף המראה כמה ישראל יקרה ביחס לעולם





לירן סהר | 15/10/2012 12:02
עד לאחרונה נגיד סטנלי פישר התריע בפני העלייה המתמדת במחירי הדירות, אולם לפי סקירת בנק ישראל לחודשים מאי-אוגוסט 2012 ניכר כי הפעם יש סיבה לדאגה מקיומה של בועת נדל"ן - יש להדגיש כי בכל תרחיש, הגידול המואץ לכשעצמו עשוי לייצר ציפיות להמשך עליית מחירים, ואם אלה יתממשו, עלולה להתפתח בשוק זה בועת מחירים. מכיוון שכך, חשוב לטפל בנושא במידת הצורך."

"ייתכן כי הגידול ברכישת דירות משקף שינוי בהערכות הצרכנים לגבי הסיכוי לירידת המחירים בעתיד, לנוכח הירידה בהתחלתות הבנייה בחודשים האחרונים", מוסיפים בבנק ישראל. "במקרה שכזה, הגידול צפוי להיות פרמננטי, והא עשוי להביא לעלייה מחודשת של מחירי הדירות."

על פי הערכות בנק ישראל אפשר להסביר את מחירי הדיור על ידי גורמים ריאליים של ביקוש, היצע וריבית. "מחירי הדירות בארץ נמצאים ברמות גבוהות מבחינה היסטורית והטיפול בסטייה זו מהמגמה ארוכת הטווח עשוי לקבל צורה של הגדלת היצע הדירות (טיפול בהתפתחויות בטווח הקצר)", מסבירים בבנק ישראל. "בנוסף, ובמקביל, הממוצע ארוך הטווח של מחירי הדירות הריאליים (כפי שמחירים אלה נמדדים לדוגמה בשנות הכנסה מעבודה) נמצא ברמה גבוהה יחסית למדינות אחרות בעולם."

מנתוני הבנק עולה כי בשנת 2011 נדרשו כ-8 שנות הכנסה ברוטו למשק בית על מנת לרכוש דירה בארץ. לעומת זאת, בארצות הברית נדרשו רק 3 שנים ובבריטניה 5. "

"רמת המחירים הגובהה יותר שררה בארץ עוד בטרם העלייה הדרמטית במחירי הדירות, והיא נובעת כנראה מגורמים ארוכי טווח. מכיוון שכך, הטיפול בתופעה זו צריך להיות שונה ועליו לכוון לגורמים ארוכי טווח ולהסתייע במוסדות התכנון, הבנייה ושיווק הקרקעות. באמצעות מוסדות התכנון והבנייה ניתן להפחית את עלויות המימון של המשקיעים על ידי הפחתת משך הזמן החולף מרגע ההשקעה ועד לרגע מימושה. אם יתקצר משך הזמן החולף מהחלטה של המוסדות ועד כניסת הדירות לשוק, הדבר יספק גם לקובעי המדיניות כלים אפקטיביים יותר, ואלה יאפשרו לרסן את המחירים במידת הצורך", מסבירים בבנק ישראל.